TIG-svetsning

TIG-svetsning, eller Tungsten Inert Gas-svetsning, är en typ av bågsvetsning som används för att smälta samman material såsom stål, aluminium, koppar och titan. Den kallas också för GTAW (Gas Tungsten Arc Welding) på engelska.

Vid TIG-svetsning används en icke-förbrännbar elektrod av volfram (tungsten) för att generera en elektrisk båge mellan elektroden och arbetsstycket. Bågen ger tillräcklig värme för att smälta arbetsstycket och skapa en stark svetsfog. För att skydda den smälta metallen från att reagera med syre och kväve i luften, används en inert gas (oftast argon) som strömmar runt svetszonen och bildar en skyddande atmosfär.

TIG-svetsning ger en mycket noggrann kontroll över svetsprocessen och möjliggör svetsning av tunna material med minimal deformering. Det ger också en ren och fin svetsfog utan behov av efterbearbetning. TIG-svetsning används ofta inom områden där hög kvalitet och precision är viktigt, såsom i flyg- och rymdindustrin, fordonsindustrin, livsmedelsindustrin och tillverkning av rostfria produkter.

Vi på PreEnergi AB kan TIG-svetsning. Kontakta oss för att veta mera!